SORU ve CEVAPLAR (Yazılabilir) > İnsan Kaynakları ve Personel

PERSONEL KAYIT İÇİN BAŞLANGIÇ MANTIĞI

(1/2) > >>

qbilay06:
   Merhaba,
   Personel kayıt programı ile ilgili çeşitli sitelerden çeşitli örneklere göz atmama rağmen sıfırdan yapmam gereken data ve program için kendime tam net bir yol çizemedim  :-\ 
Şöyle ki ;
   Yaklaşık 700 kişinin olduğu ve bu kişilere ait 35 çeşit(AD,SOYAD,TC,... ) özelliğin olacağı bir tablo oluşturmam lazım. İşleme başlamadanönce izlemem gereken yol hakkında kısa da olsa bir fikir almak istedim.
   
   İncelediğim örneklere istinaden,ilk olarak  DATA ve PARAMETRE isimli sayfaları oluşturup, bu sayfalara gerekli 700 kişinin bilgilerini yazmayı düşünüyorum. Daha sonrası sanırım görsellik ve kod bilgisine dayalı, uçsuz bucaksız bir derya şekline dönüşüyor.
   Programdaki amacım ;BUL fonksiyonunu detaylı kullanabilmek, belirli istatistiksel verilere istinaden rapor alabilmek. En yaşlı emekli , en genç çalışan, şirket yaş ortalaması,erkek sayısı  vs ...
   35 çeşit verinin tamamı tüm kişiler için doldurulmayacak. Örneğin Emekli olan biri için aktif maaş kısmı boş olacak. Aynı şekilde aynı tc numarasına sahip iki kişi olmayacak.
Ben  kod yazma konusunda çok acemi olduğum için şu anki tablolarımda EĞER ,KOŞULLU BİÇİMLENDİRME vb olaylarla data kısmında kıstaslar koyuyorum. bu kıstasları kod yazarak yapılan bir programda da aynı şekilde yapmak doğru mudur? Yoksa kodun içinde yazarak işlem almak mı mantıklıdır?

  Yani kullanıcı yeni kayıt yaparken, kod ile açılan listeden girebileceği gibi normal excel sayfasından da girebiliyor sanırım. Girerken alacağı uyarılar için VBA da işlem yapmak yeterli olur mu ? yoksa excel kısmında da koşullu biçimlendirme gibi işlemleri yapmak da gerekli midir?

Uzun,karmaşık ve çok basitce (komik) oldu ise lütfen kusuruma bakmayın. İki iş yapmamak için en baştan sağlam adımlar atmak istiyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar...

Bülent Öztürk:
Merhaba.

Programları gerek Excel hücrelerine direkt veri girişi, gerek UserForm'lar ile makro kullanarak yapmak arasında tercih yapmak aslında programcı ile kullanıcıların tercihleri, zevkleri ile ilgilidir.
Bazı programcılar, veritabanının görüntülenmesini istemez, sadece görülmesi istenilen bilgileri verebilecekleri formlar ile çalışmayı tercih ederken,
bazıları da Excel hücrelerinin kullanımı daha kolay olduğu için ve veri gizleme ihtiyacı olmadığı için, hücreleri ve formülleri kullanabilmektedir.
Şahsen ben, kullanıcılara yönelik programları userform'lar aracılığı ile yapmayı tercih ederim.
Makroları sevdiğim ve form kullanmak daha hoşuma gittiği için, bir de daha profesyonel göründüğü için bunu tercih ediyorum.
Bazıları ise formları sıkıcı bulur ve kullanmayı sevmez.
Dolayısıyla tercih tamamen sizindir. Formları ve makroları da kullansanız, Excel hücreleri ile formülleri de kullansanız, veritabanınız yine Excel
sayfaları/hücreleri olacağı için fazla bir fark olmayacaktır.
Hangi yolu seçerseniz doğrudur. Ve daha iyi bildiğiniz yol, daha kısadır.  ;)
Ancak yine de bilmediklerinizi, ya da az bildiklerinizi öğrenip, kendinizi geliştirmek isterseniz, form ve makroları tavsiye edebilirim.

qbilay06:
Teşekkür ederim. Netice itibariyle form ve kodlardan kaçış olmayacağı ve olmaması da gerektiği için ben ilk etapta form oluşturma ile başlasam iyi olacak sanırım. ilginize tekrar teşekkür ederim.
Saygılar...

Bülent Öztürk:
Form ve kodlar başlangıç aşamasında olmasa da, ileriye dönük düşününce daha faydalı olacaktır.
Muhakkak ki kodlarla yapabilecekleriniz çok daha fazladır ve VB gibi programları öğrenmeye, programcılığınızı geliştirmeye katkısı olacaktır.
Ancak illa şart değildir. Sadece Excel arayüzü ve formüller ile de çok güzel işler başarılabilir.
Dediğim gibi, ihtiyaçlar ve tercihler önemli.
Makro ile programlama başlangıçta zor gelse de, temeli kapıp, neler yapılabileceğini düşündüğünüzde, gördüğünüzde, çok zevkli hale gelir.
Acele etmeden, bilgiyi araştırıp, öğrenip, sindirip ilerlemek gerek. Herşeyi bir günde, bir seferde öğrenemez insan...

Dediğiniz gibi, siz adımı atın, takıldığınız yerde destek oluruz, elimizden geldiğince. ;)

Kolay gelsin.

Bülent Öztürk:
Not: Form tasarlamadan önce veritabanı tasarlamalısınız.
Hangi alanda, hangi veriyi görmek istediğinizi tespit etmelisiniz. Sonrası gelir...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git