Gönderen Konu: Excelde Maliyet Hesaplama Programı  (Okunma sayısı 24834 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı by_ufuk

  • Excelce Onbaşı
  • **
  • İleti: 75
  • Puan +1/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Bilginin Sınırı Yoktur.
  • Ad Soyad: Ufuk
  • İl / İlçe: HATAY
  • Mesleğiniz: Muhasebe
  • Office Versiyonunuz: 2003
Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« : 21 Mart 2011, 10:09:41 »
Herkese Merhaba,
Excelde maliyet hesabı yapabileceğim bir çalışma hakkında yardım almak istiyorum. Daha önce yapılan maliyet hesabı çalışmalarını inceledim ancak benim istediğim daha doğrusu işime yarayacak tarzda bir çalışma bulamadım.
Eklediğim dosyayı tanıtayım;

HamM. List ve Recete adında iki sekmeden oluşuyor.

HamM. List sekmesinde gerekli olan hammade ve yarımamül listesinin birim fiyatları ve fiyat cinsleri giriliyor.

Recete sekmesinde imalatı yapılacak olan ürünün hangi malzemelerden ve ne miktarda gereksinim olduğu bilgisi giriliyor.
Recete sekmesinde bulunan başlıkların ne işe yaradığını açıklayayım;

Stok Kodu: A1 hücresine reçetesi açılacak olan ürünün kodu yazılıyor. Buraya yazılan ürün kodunun gerekli reçete bilgileri girilip KAYDET yaptıktan sonra veritabanına kaydedecek. Daha sonra yine aynı A1 hücresinde veritabanında reçetesi açılmış olan stok kodlarını açılır liste halinde görmemiz lazım. Bu özellik daha önceden reçetesi açılmış olan bir stok kodunun reçete bilgilerinde değişiklik yapmaya yarayacaktır.

YM Cinsi (A4): Bu hücreye istenilen bilgi kullanıcı tarafından yazılabilecek. KAYDET butonuna basıldıktan sonra hangi stok kodunun reçetesinden yazılmış ise veritabanında oraya kaydedilmiş olacak. A1 hücresinden daha önce reçetesi açılmış olan stok kodu çağırıldığı zaman YM Cinsi sütununda yazılmış bilgi veritabanında çağırılacak.

YM Kodu (B4) : Bu hücrede şuan veri doğrulama yolu ile HamM. List sekmesinde bulunan Stok Kodlarından istenilen yarımamül kodu seçilebiliyor.

YM İsmi (C4) : YM Kodu hücresinde yazılan yarımamül kodu seçildiği taktirde bu hücreye o seçilen yarımamül kodunun ismi yazılacak. Şuan bu işlemi formül ile hallettim ama makro ile yazılması daha sağlıklı olacaktır.

Gramaj - Adet (D4) : İlgili yarımamülün kaç adet yada kaç gram olacağının bilgisi girilecek.

B.Maliyet Fiyatı (E4) : İlgili yarımamülün HamM. List sekmesinde bulununan birim fiyatını buraya ekleyecek.

B.Maliyet Fiyat Cinsi (F4) : İlgili yarımamülün HamM. List sekmesinde bulununan birim fiyat cinsini buraya ekleyecek.

TL (H4) - $ (I4) - € (J4) : İlgili yarımamülün birim maliyet fiyatı ve cinsine göre adet*maliyet hesabını farklı kurlarda buraya yazacak. Bu işlemi de şuan formülle hallediyorum ama makro olması daha sağlıklı olacaktır.

Toplam Maliyet (G17) : H4 - I4 - J4 hücrelerine yazılan maliyetlerin toplamını alabileceğimiz bir hücre olacak.

Kayıt Yapan (G1) : Yapılacak olan bu maliyet hesabı çalışmasını açmak isteyenler kendi şifreleriyle programı açabilecektir. Buna bağlı olarak o reçetede kim değşiklik yaparsa o kullanıcının ismini bu hücreye yazacak ve buraya yazılan bilgiye dışardan müdahale edilemeyecek.

Kayıt Tarihi (G2) : Kayıt Yapan hücresinde belirtilen özellik bu hücre için de geçerli olacak.

Eski Maliyet (G3) : Bu hücreye de dışardan müdahale edilemeyecek. Daha önceden reçetesi girilmiş olan bir ürünün değişiklik yapmadan önceki maliyet bilgilerini görebileceğimiz bir hücre olacak. Bu sayede yeni maliyet ile eski maliyet arasındaki farkı gözlemleyebileceğiz.

[Forum yazılım güncelleme esnasında sorun oluştuğundan eklendi silinmiştir.]

Çevrimdışı by_ufuk

  • Excelce Onbaşı
  • **
  • İleti: 75
  • Puan +1/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Bilginin Sınırı Yoktur.
  • Ad Soyad: Ufuk
  • İl / İlçe: HATAY
  • Mesleğiniz: Muhasebe
  • Office Versiyonunuz: 2003
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2011, 16:20:00 »
Galiba herkes yoğun o yüzden kimse konu ile ilgilenmiyor. :-\

Çevrimdışı Bülent Öztürk

  • Excelce.Net Yönetici
  • *
  • İleti: 1243
  • Puan +19/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Türkçe Konuşup Excelce Yazıyoruz...
    • Bülent Öztürk
  • Ad Soyad: Bülent Öztürk
  • İl / İlçe: İstanbul/Ümraniye
  • İşletim Sisteminiz: Win.7
  • Mesleğiniz: Excel Vba Programlama
  • Office Versiyonunuz: Office2003/2007/2010
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #2 : 23 Mart 2011, 16:33:09 »
Merhaba Ufuk bey.  :)

Konu, iki satır kod ile yapılacak bir şey olmadığından, tatlı niyetine sona saklanıyor olabilir.  ;)
=EĞER(EYOKSA("Google Arama");"Belki_Cevap_Burada";"")

Çevrimdışı by_ufuk

  • Excelce Onbaşı
  • **
  • İleti: 75
  • Puan +1/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Bilginin Sınırı Yoktur.
  • Ad Soyad: Ufuk
  • İl / İlçe: HATAY
  • Mesleğiniz: Muhasebe
  • Office Versiyonunuz: 2003
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #3 : 23 Mart 2011, 16:43:00 »
Merhaba Ufuk bey.  :)

Konu, iki satır kod ile yapılacak bir şey olmadığından, tatlı niyetine sona saklanıyor olabilir.  ;)

 ;D Haklı olabilirsiniz ama bu son geniş bir kavram değil mi?  :hımm

Çevrimdışı Bülent Öztürk

  • Excelce.Net Yönetici
  • *
  • İleti: 1243
  • Puan +19/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Türkçe Konuşup Excelce Yazıyoruz...
    • Bülent Öztürk
  • Ad Soyad: Bülent Öztürk
  • İl / İlçe: İstanbul/Ümraniye
  • İşletim Sisteminiz: Win.7
  • Mesleğiniz: Excel Vba Programlama
  • Office Versiyonunuz: Office2003/2007/2010
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #4 : 23 Mart 2011, 17:57:52 »
Ufuk Bey,

Alıntı
Toplam Maliyet (G17)
Hep bu hücre mi olacak?
YM sayısı bu satırı geçecek kadar artabilir mi?

Alıntı
Stok Kodu: A1 hücresine reçetesi açılacak olan ürünün kodu yazılıyor. Buraya yazılan ürün kodunun gerekli reçete bilgileri girilip KAYDET yaptıktan sonra veritabanına kaydedecek.
Bu veritabanı nerede?
=EĞER(EYOKSA("Google Arama");"Belki_Cevap_Burada";"")

Çevrimdışı by_ufuk

  • Excelce Onbaşı
  • **
  • İleti: 75
  • Puan +1/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Bilginin Sınırı Yoktur.
  • Ad Soyad: Ufuk
  • İl / İlçe: HATAY
  • Mesleğiniz: Muhasebe
  • Office Versiyonunuz: 2003
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #5 : 23 Mart 2011, 18:20:22 »
Hep bu hücre mi olacak?
YM sayısı bu satırı geçecek kadar artabilir mi?

YM sayısı bu satırı geçebilir ben fikir olması açısından o hücreye ekledim.

Bu veritabanı nerede?
Daha önce yaptığınız stok çalışmasında olduğu gibi bilgileri veritabanına kaydeder diye düşünerek böyle bir cümle kullandım,ama isterseniz boş bir veritabanı hemen yükleyebilirim?

Çevrimdışı Bülent Öztürk

  • Excelce.Net Yönetici
  • *
  • İleti: 1243
  • Puan +19/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Türkçe Konuşup Excelce Yazıyoruz...
    • Bülent Öztürk
  • Ad Soyad: Bülent Öztürk
  • İl / İlçe: İstanbul/Ümraniye
  • İşletim Sisteminiz: Win.7
  • Mesleğiniz: Excel Vba Programlama
  • Office Versiyonunuz: Office2003/2007/2010
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #6 : 24 Mart 2011, 11:05:33 »
Veritabanı için ayrı bir access mi, ayrı bir excel mi düşündünüz? Ya da mevcut dosyanıza yeni bir sayfa mı ekleyelim?
=EĞER(EYOKSA("Google Arama");"Belki_Cevap_Burada";"")

Çevrimdışı by_ufuk

  • Excelce Onbaşı
  • **
  • İleti: 75
  • Puan +1/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Bilginin Sınırı Yoktur.
  • Ad Soyad: Ufuk
  • İl / İlçe: HATAY
  • Mesleğiniz: Muhasebe
  • Office Versiyonunuz: 2003
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #7 : 24 Mart 2011, 13:35:19 »
Veritabanı için ayrı bir access mi, ayrı bir excel mi düşündünüz? Ya da mevcut dosyanıza yeni bir sayfa mı ekleyelim?

Girilecek veri sayısı çok fazla olacağı için access vt daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

Çevrimdışı Bülent Öztürk

  • Excelce.Net Yönetici
  • *
  • İleti: 1243
  • Puan +19/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Türkçe Konuşup Excelce Yazıyoruz...
    • Bülent Öztürk
  • Ad Soyad: Bülent Öztürk
  • İl / İlçe: İstanbul/Ümraniye
  • İşletim Sisteminiz: Win.7
  • Mesleğiniz: Excel Vba Programlama
  • Office Versiyonunuz: Office2003/2007/2010
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #8 : 26 Mart 2011, 08:40:39 »
Ufuk Bey,

Maliyet.mdb içinde aşağıdaki tablo ve alanlar uygun mudur?

1-YM tablosu :
YM Cinsi, YM Kodu, YM İsmi, BirimFiyat, FiyatCinsi

2-Reçete tablosu : 
YM Cinsi, YM Kodu, YM İsmi, Gramaj-Adet, BirimFiyat, FiyatCinsi, B.MaliyetFiyatı, B.MaliyetCinsi, ToplamMaliyetTL, ToplamMaliyetUSD, ToplamMaliyetEUR, Tarih-Saat, İlkKaydedenKullanıcı, SonDeğiştirenKullanıcı


=EĞER(EYOKSA("Google Arama");"Belki_Cevap_Burada";"")

Çevrimdışı by_ufuk

  • Excelce Onbaşı
  • **
  • İleti: 75
  • Puan +1/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Bilginin Sınırı Yoktur.
  • Ad Soyad: Ufuk
  • İl / İlçe: HATAY
  • Mesleğiniz: Muhasebe
  • Office Versiyonunuz: 2003
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #9 : 26 Mart 2011, 08:48:50 »
Ufuk Bey,

Maliyet.mdb içinde aşağıdaki tablo ve alanlar uygun mudur?

1-YM tablosu :
YM Cinsi, YM Kodu, YM İsmi, BirimFiyat, FiyatCinsi

2-Reçete tablosu : 
YM Cinsi, YM Kodu, YM İsmi, Gramaj-Adet, BirimFiyat, FiyatCinsi, B.MaliyetFiyatı, B.MaliyetCinsi, ToplamMaliyetTL, ToplamMaliyetUSD, ToplamMaliyetEUR, Tarih-Saat, İlkKaydedenKullanıcı, SonDeğiştirenKullanıcı

Evet uygun Bülent bey.

Çevrimdışı Bülent Öztürk

  • Excelce.Net Yönetici
  • *
  • İleti: 1243
  • Puan +19/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Türkçe Konuşup Excelce Yazıyoruz...
    • Bülent Öztürk
  • Ad Soyad: Bülent Öztürk
  • İl / İlçe: İstanbul/Ümraniye
  • İşletim Sisteminiz: Win.7
  • Mesleğiniz: Excel Vba Programlama
  • Office Versiyonunuz: Office2003/2007/2010
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #10 : 28 Mart 2011, 08:16:44 »
Ufuk Bey, eski maliyet için sadece TL yeterli midir, yoksa her para birimi için alan ayıralım mı?
=EĞER(EYOKSA("Google Arama");"Belki_Cevap_Burada";"")

Çevrimdışı by_ufuk

  • Excelce Onbaşı
  • **
  • İleti: 75
  • Puan +1/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Bilginin Sınırı Yoktur.
  • Ad Soyad: Ufuk
  • İl / İlçe: HATAY
  • Mesleğiniz: Muhasebe
  • Office Versiyonunuz: 2003
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #11 : 28 Mart 2011, 08:55:09 »
Ufuk Bey, eski maliyet için sadece TL yeterli midir, yoksa her para birimi için alan ayıralım mı?

Eğer işlemi uzunsa sadece TL'de olabilir.Ancak kullanım açısından tüm değerler lazım olacak.

Çevrimdışı Bülent Öztürk

  • Excelce.Net Yönetici
  • *
  • İleti: 1243
  • Puan +19/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Türkçe Konuşup Excelce Yazıyoruz...
    • Bülent Öztürk
  • Ad Soyad: Bülent Öztürk
  • İl / İlçe: İstanbul/Ümraniye
  • İşletim Sisteminiz: Win.7
  • Mesleğiniz: Excel Vba Programlama
  • Office Versiyonunuz: Office2003/2007/2010
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #12 : 28 Mart 2011, 16:59:49 »
Ufuk Bey,
Form tasarımlarını ekteki şekilde düşündüm.

Kodlamaya geçmeden eklemek/değiştirmek istediğiniz bir şey var mı?

[Forum yazılım güncelleme esnasında sorun oluştuğundan eklendi silinmiştir.]
=EĞER(EYOKSA("Google Arama");"Belki_Cevap_Burada";"")

Çevrimdışı by_ufuk

  • Excelce Onbaşı
  • **
  • İleti: 75
  • Puan +1/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Bilginin Sınırı Yoktur.
  • Ad Soyad: Ufuk
  • İl / İlçe: HATAY
  • Mesleğiniz: Muhasebe
  • Office Versiyonunuz: 2003
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #13 : 28 Mart 2011, 17:21:31 »
Ufuk Bey,
Form tasarımlarını ekteki şekilde düşündüm.

Kodlamaya geçmeden eklemek/değiştirmek istediğiniz bir şey var mı?

Evet Bülent bey bu şekilde olabilir. Girişler bu formdan olacak,peki maliyetleri girilmiş olan ürünleri liste halinde görebilecek miyim? Yani bir tarafta veri girişi ve hesaplama yapılırken diğer tarafta maliyetleri çıkmış olan ürünleri listeli bir şekilde görmemiz lazım. Çünkü bu hesaplanan maliyet rakamları başka bir tabloyada alınıyor ve o tabloda imalat-satış adetleri göz önünde bulundurularak toplam genel maliyet çıkarılıyor.

Çevrimdışı Bülent Öztürk

  • Excelce.Net Yönetici
  • *
  • İleti: 1243
  • Puan +19/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Türkçe Konuşup Excelce Yazıyoruz...
    • Bülent Öztürk
  • Ad Soyad: Bülent Öztürk
  • İl / İlçe: İstanbul/Ümraniye
  • İşletim Sisteminiz: Win.7
  • Mesleğiniz: Excel Vba Programlama
  • Office Versiyonunuz: Office2003/2007/2010
Ynt: Excelde Maliyet Hesaplama Programı
« Yanıtla #14 : 28 Mart 2011, 17:36:04 »
Tabi, raporlama da yaparız.
=EĞER(EYOKSA("Google Arama");"Belki_Cevap_Burada";"")